آنالیز اثرات الکتریکی و توان الكتروموتور اصلي ترين و بنيادي ترين مولفه در خدمات پايش وضعيت محسوب ميشود. اين آناليز كل سيستم الكتريكال از ورودي سوئيچگير تغذيه در تابلوهاي 10 كيلوولت، 6كيلوولت، 600 ولت و 400 ولت را شامل شده و به جزئي ترين قسمتهاي الكتروموتور ختم ميشود. سيستم درايو، كابلها، سيم پيچ استاتور، قفس روتور (براي روتورهاي قفس سنجابي) و سيم پيچ روتور (براي روتورهاي سيم پيچي شده) همگي در محدوده پايش قرار خواهند گرفت و عيوبي كه با ابزارهاي ديگر تا قبل از ايجاد خسارت قابل شناسايي نيستند در اين بازرسي در مراحل بسيار اوليه شناسايي خواهند شد. عيوبي همچون شكستگي يا ترك در روتور بارها ، اتصال نامناسب روتور بار به End Ring ، ايراد در هسته ، فاصله هوايي ، عدم مركزيت روتور ، هارمونيكهاي ناخواسته دائمي يا لحظه اي در ولتاژ و جريان ، نيمسوز شدن سيستم يكسوساز و اينورتر در درايو، ولتاژ شافت و جریان نشتی، تخلیه جزئی در سیم پیچ های مستعد، ارتعاشات پیچشی، همگي عيوبي هستند كه با وجود آنها الكتروموتور به مدت محدود و تحت تنش و بدون عوارض بيروني به كار خود ادامه خواهد داد اما به ناگاه با ايجاد خسارت گسترده متوقف خواهد شد. جالب آنكه همه اين عيوب قبل از ايجاد خسارت با تكنيك انحصاري آنالیز اثرات الکتریکی قابل شناسايي هستند. به طور كلي در اين تكنيك خرابي هاي محتمل در مدار موتور به 7ناحيه (Fault Zone) تقسيم بندي مي شود كه عبارتند از:

– استاتور
– روتور
– فاصله هوايي
– عايق
– مدار قدرت
– درايو
– كيفيت توان

تكنيك آنالیز اثرات الکتریکی كم خطر و كم هزينه است. با اين تكنيك مي توان عيوبي مانند شكستگي و ترك ميله هاي رتور ، خارج از مركز ديناميكي و استاتيكي ، خرابي بيرينگ ، آنبالانسي ، ناهمراستايي ، لقي فنداسيون و عيوب مكانيكي و الكتريكي استاتور را تشخيص داد. آنالیز اثرات الکتریکی پروسه اي است كه در آن سيگنالهاي ولتاژها و جريان های تغذیه، سیگنالهای جریان ها و ولتاژ های نشتی و سیگنال های حاوی تخلیه جزئی موتور جهت تشخيص و ريشه يابي عيوب مختلف جمع آوري مي شود و در بانك اطلاعاتي مرجع ذخيره مي شوند . نتيجه تست با تست های اوليه که بلافاصله فراخواني مي شود مقایسه می شود تا وجود هر نوع مشكلي در دستگاه را نمايش دهد . سيستم هاي آنالیز اثرات الکتریکی به صورت آنالیز اثرات الکتریکی Online (برخط) می باشد كه در آنها نيازي به خارج كردن ماشين از مدار نمي باشد و ماشين در حال كارکرد است. در زير به معرفي خدمات پویا پایش صنعت آریا در حوزه تخصصي آنالیز اثرات الکتریکی خواهيم پرداخت.

همه موارد فوق چنانچه به موقع تشخيص داده شوند با اصلاحات مختصر در محل و يا تعميرات جزئي قبل از ايجاد خسارت عمده قابل رفع شدن مي باشند. در غير اينصورت سوختن سيم پيچ، عايق، تعويض هسته، تعمير اساسي روتور و … اجتناب ناپذير خواهد بود. در رویه تشخیص عیب گام های زیر برای تحلیل وضعیت موتور و ژنراتور طی می شود.

1- آنالیز اطلاعات و تخمین برخی اطلاعات مفید توسط نرم افزار هوشمند

2- تحلیل رفتار موتور از نظر روتور، استاتور، هسته و … با استفاده از محدوده های مجاز در ارتباط با هر قسمت

3- تعیین وضعیت سلامت تجهیز تحت تست و ایجاد تصمیم در ارتباط با آن

تست ها و خدمات قابل انجام توسط شرکت پویا پایش صنعت آریا به شرح زیر می باشد:

1- مجموعه تست های الکتریکی که گاها CM جامع الکتریک نیز نام برده می شود تحت قالب ESA براي تحليل ESA دو دسته تست بر روي موتور انجام ميشود.

اين تستها ضمن تحليل وضعيت موجود الكتروموتور آغاز شكل گيري عيب در هر يك از المانهاي موتور را با دقت بسيار زيادي پيش بيني ميكنند. همچنين اطلاعات ثبت شده الكتروموتور به عنوان شناسنامه تجهيز نگهداري مي شوند كه در مباحث Condition Monitoring به عنوان » امضاء الكتريكي« موسوم اند. اين اطلاعات مي توانند به عنوان مبناي مقايسه در تستهاي دوره اي بعدي مورد استفاده قرار گيرند. تغيير هر يك از پارامترهاي اشاره شده در فاصله دو اندازه گيري، مولفه بسيار مناسبي از وضعيت موتور ارائه خواهد داد تا در صورت لزوم با رفع عيب مختصر و در مراحل اوليه از بروز خسارتهاي سنگين و توقفهاي طولاني جلوگيري نمود.

منبع خطا در موتورهای القایی

 

تستهاي استاندارد و تستهاي مراحل Overhaul اين تستها مكمل تستهاي آناليز جرياني و پايه تحليل وضعيت الكتروموتور محسوب ميشوند كه در ادامه شرح داده شده اند. معمولاً در هر بازديد از الكتروموتور حتي به صورت موردي آن دسته از اين تستها كه جهت ارائه تصوير كاملي از رفتار الكتروموتور مورد نياز باشند انجام خواهد شد. در حوزه نگهداري پيشگيرانه و تستهاي استانداردي اين شركت با دارا بودن سالها تجربه در زمينه تست الكتروموتورها، تخصص و تسلط كامل به استانداردهاي تست، تحليل نتايج و تجهيزات پيشرفته و نوين در اين حوزه بازرسيها و تستهاي استاندارد زير را نيز ارائه مينمايد.

عيوب استاتور

عيوب مربوط به روتور

عيوب فاصله هوايي

عيوب كيفيت توان

عيوب مربوط به سيستم درايو

Eccentricity

 

Table 13- Mix eccentricity results

Mix Eccentricity

 

 

 

 

 

تکنیک آنالیز جریان االکتروموتور

شركت پویا پایش صنعت آریا با دارا بودن افراد متخصص امر آنالیز اثرات الکتریکی (ESA) و تجارب صنعتي فراوان در اين زمينه آمادگي كامل دارد بهترين خدمات خود را جهت انجام خدمات، بصورت موردي و دوره اي و همچنين تستهاي استاندارد حوزه نگهداري پيشگيرانه ارائه نمايد.

بررسی وضعیت سلامت عايق با روش تخلیه جزئی online

شرایط تست PD به صورت ONLINE و شامل: تحلیل پیشرفت خرابی در لایه میانی عایق، لایه بیرونی عایق مورد تماس با هسته استاتور، لایه درونی عایق مورد تماس با استرند و کویل، ضعف در اورهنگ کویلها، ضعف در سربندی، تشخیص خشکی عایق، تشخیص خرابی عایق هادی و نیمه هادی کرونا در بازوی کویل، آلودگی، مشکلات گوه ها و سایر عیوبی که سبب تولید تخلیه جزئی می شوند، می باشد. تمامی داده های این تست با استفاده از HFCT که بر روی 3 فاز موتور نصب شده اند برداشته شده است. HFCT ها دور کابل قدرت ورودی موتور و یا از سوئیچگیر حلقه می شوند و سیگنال های تخلیه جزئی را آشکار می کنند. این تست فقط برای ماشین های الکتریکی MV است و در ارتباط با اورهال الکتروموتورهای MV است. جواب سئوال اینکه آیا الکتروموتور نیاز به اورهال را دارد یا خیر، را به خوبی می دهد. در ادامه منحنی های تست به همراه نتیجه گیری کلی حاصل از تست آورده شده است.

منحنی زمانی تخلیه جزئی فاز U به همراه سیگنال سنکرون

منحنی 3 بعدی PRPD فازU

تعداد پالس ها بر ثانیه نسبت به اندازه آنها بر حسب mv در فاز U